Grandi Annate

Toscana I.G.T. Sangiovese 2016


Pairing

Probably the most characteristic Sangiovese selection Montepulciano can offer. Structured and harmonious, it can be enjoyed today and in the next twenty years. It is the wine for great occasions!
The silky tannins pair, of course, perfectly with roasts, typical Fiorentina steak (T-bone) or other juicy meat dishes, but also with game, birds or poultry, which enhance its aromatic nuances.


T he Grandi Annate is only produced during the best vintages. The philosophy behind this wine is to highlight the best traits of Sangiovese from Tuscany. This wine is a keeper. Lay it down, wait and enjoy it later due to its fantastic ageing potential.
Grandi Annate 2016 stupisce per la sua freschezza e le note avvolgenti di fragola selvatica e liquirizia. Al palato è ricco e lussuoso, con un cremoso retrogusto di vaniglia. Vero e proprio ambasciatore del suo habitat, apporta equilibrio ed eleganza a un inizio leggermente acido.
Grapes

100% Sangiovese.

Harvest

The grapes were picked from the 28th to the 29th of September.

Vinification

The must from each vineyard was vinified separately and fermented with the use of indigenous yeasts. Alcoholic fermentation and maceration on the skins lasted up to 40 days, depending on each vineyard lot.

Ageing

18 months in large oak casks and barriques.

Awards

2016:
95 pts Vinous
94 pts James Suckling
90 pts Veronelli

2015:
92 pts Wine Spectator
93 pts James Suckling
92 pts Vinous
91 pts Wine Enthusiast
91 pts Veronelli

2013:
92 pts Wine Spectator
94 pts Wine Advocate
90 pts Wine Enthusiast
90 pts James Suckling
90 pts Veronelli
5 Stars Guida Toscana La Repubblica


I sedimenti che si possono trovare in questo vino dimostrano che è fatto di puro Sangiovese con interventi minimi. Il deposito è dovuto all'elevato contenuto di un antiossidante naturale chiamato quercetina, che è perfettamente sicuro. Non si tratta di un difetto, ma di una caratteristica del Sangiovese in purezza.